העשייה בעמותת שלהבת

פעילויות חברה ופנאי

תרבות פנאי וחברה הן חלק בלתי נפרד משגרת חייו של האדם המודרני. היעדר נגישות וקשיים כלכליים מקשים על אדם עם מוגבלות פיזית ליהנות מחלק גדול מהאפשרויות הקיימות. מתוך מחויבות לשוויון הזדמנויות וכחברה המאפשרת מימוש עצמי, עלינו לאפשר לאנשים עם מוגבלויות להשתתף בכל מגוון פעילויות הפנאי ולתת להם תחושה מבוססת של שווים בין שווים.
מחקר שערך משרד המשפטים מצא כי שיעור התעסוקה הנמוך, לצד השכר הנמוך והעובדה שרבים מבעלי המוגבלויות עובדים במשרה חלקית, מוביל למצב כלכלי רעוע. תוצאות שהתקבלו בתחום הפנאי והחברה, מצביעות על תחושת בדידות קשה הנובעת מהעדר חיי חברה, קשר רופף עם משפחה ושכנים, ותקציב שלא מאפשר יציאה למקומות בילוי. 

עמותת שלהבת מלווה את ועדת התרבות שנבחרה ע"י הדיירים, ויחד עורכים פעילויות תרבות וחברה אליהן מוזמנים דיירי בית שלהבת, אנשים עם מוגבלויות פיזיות מאזור ירושלים ומרחבי הארץ, מתנדבים, ותושבי השכונה בה ממוקם הבית. הפעילות מהנה ומעשירה ובעיקר נותנת מענה הולם לתחושה הקשה של בדידות ודחייה.
חלק מהפעילות מתרחשת במועדון החברים בקומת המרתף של בית שלהבת, חלק בחצר היפה שלנו וחלק במתחמים מחוץ לבית שלהבת.

התקופה הקשה ביותר לאנשים החיים ללא משפחתם, בימים בהם כולנו נהנים מתחושת שייכות משפחתית וקהילתית, היא תקופת החגים. כמענה לצורך זה, יוזמת עמותת שלהבת פרויקטים חברתיים ותרבותיים המזמינים אנשים עם מוגבלות פיזית מרחבי הארץ לקחת חלק בפעילויות מקרבת, מעשירה ומהנה, ולחוג את החגים באווירה אוהדת, חמה, מקרבת ונורמטיבית. יוזמה חשובה מאפשרת אירועי תרבות לאנשים אשר ידם אינה משגת לשלם עבורם, ובעיקר נותנת מענה לאותם אנשים שלולא פעילות זו היו נותרים בודדים בחגים.

בשנת 2022 חגגנו יחד: 

  • ליל סדר ל-50 איש במלון בים המלח, ולמי שלא נסע – קיימנו ארוחת חג מסורתית במועדון
  • אירוע הרמת כוסית לכבוד ראש השנה
  • ארוחות משותפות חגיגיות בערבי חגים
  • אירוח אמנים בסוכה
  • ערב שירה בסוכה
  • הדלקת נרות חנוכה
    • סדנת אימפרוביזציה פורימית עם שחקנים
  • אירועי זיכרון בסלון 
  • ארוחה בלבן בשבועות
  • מפגשי "על האש" בימי הקיץ

ועדת התרבות של בית שלהבת מציעה מגוון סדנאות והרצאות המתקיימות במועדון הנמצא בבניין:

  • סדנת "תקשורת מקרבת" – מפגשים קבוצתיים שבועיים, כמו גם מפגשים פרטניים המאפשרים עיבוד של מיומנויות חברתיות ומתקיימים בבית שלהבת
  • סדנת "גינון באדניות"
  • סדנאות אמנות ועבודות יד
  • מפגש זום ללימוד פרשת השבוע

בשנת 2022 אירחנו את גב' חגית סימן טוב שסיפרה לנו התמודדות עם משברים ומסע של ריפוי דרך החיבור לטבע; את גב' מאיה מורנו (אלמנתו של סא"ל עמנואל מורנו ז"ל) אשר שיתפה אותנו ביום הזיכרון בהתנסותה בצמיחה מתוך משבר "גבורת הרוח ומסירות הנפש", את מר נתנאל יבלוביץ אשר הסביר לנו כי חיידקים מכפילים עצמם כל עשרים דקות – בהרצאתו על ניסויים בתחום הקיימות, ואת מר יהודה קנדל, בעל עיטור מופת, על השתתפותו בקרבות ירושלים במלחמת ששת הימים.

בתקופת האביב והקיץ מתקיימים טיולי טבע חד יומיים במסלול מונגש, סיורים מעניינים, ואחת לשנה מתקיים טיול טבע מרתק לשלושה ימים הכולל לינה המותאמת לצרכים.
כך טיילנו בשנת 2022 בנחל שורק, שמורת עין חמד, יער חרובית ועוד... הטיול הגדול האחרון התקיים לפני תקופת הקורונה. 

וועדת התרבות בליווי רכזת הפנאי שלנו, מזמינה אלינו מופעי נגינה, שירה ומחול. כך אירחנו בשנת 2022 את להקת "יוסף ואחד"; "ערב ספרדי" - נגנים, זמרים ורקדנית פלמנקו; ואת "הראל מויאל ונגנים". בשנה שעברה זכינו לארח את ג'קי לוי ואת הזמר אריאל זילבר. 

שרים ביחד: התכנסות עם מתנדבים וכלי נגינה, לשירה בציבור ספונטנית וקולחת.

העמותה מעודדת השתתפות דיירים בפיתוח תחביבים מחוץ לבית שלהבת: סדנא לתיאטרון בתיאטרון פסיק, רכיבה על
אופני נכים במתנ"ס, להקת מחול "על גלגלים", שיעורים אקדמיים, טיפול בבעלי חיים ועוד.

מדי פעם נפגשים הדיירים (החפצים בכך) לאירועי על האש, או ערבי בישול, בניצוחו של דוד מזרחי, איש התחזוקה של העמותה.

מיומנויות לעצמאות אישית:
דיירי בית שלהבת חיים בדירות המותאמות אישית לצרכיהם, ומנהלים את חייהם בעצמם, מבוקר עד ערב, שבעה ימים בשבוע. שלא כמו בחיים במוסד, דיירי שלהבת קובעים לעצמם מתי יקומו, מה ומתי יאכלו, במה יעסקו בזמנם הפנוי, מתי ילכו לישון, האם יגדלו חיית מחמד, ומתי ואת מי יארחו ובאיזו שעה. 

בית שלהבת מתנהל כבניין דירות לכל דבר. ועד הבית דואג לצרכי הכלל הקבועים, כמו ניקיון ואחזקת השטחים הציבוריים, ודיירים מתנדבים דואגים לצרכי הכלל המזדמנים, כמו ארגון מתנות, הסעות לאירועים משותפים, קריאות שירות לבעלי מקצוע, ועוד. 

עמותת שלהבת מספקת מעטפת תמיכה כלכלית וחברתית, מלווה את הדיירים בחייהם העצמאיים, אך מקפידה לשמור על עצמאותם ועל פרטיותם. לכל דייר שמורה הזכות לחיות את חייו כרצונו, על פי אמונתו והעדפותיו. עם זאת, ככל שדייר חפץ בסיוע בניהול ענייניו האישיים, כמו סיוע בהתנהלות כספית או מציאת קורס הכשרה מתאים, העמותה עומדת לצידו. 

נהלי בית שלהבת, כמו חלוקת המשאבים הציבוריים, נקבעים על ידי הדיירים עצמם, בפגישות שבועיות שנערכות בהנחיית מומחית לתקשורת בין אישית, במסגרת פרויקט 'חיים בכבוד' של העמותה.

הכשרה מקצועית:

העמותה מייחסת חשיבות רבה לתעסוקת הדיירים ומספקת מעטפת חברתית וכלכלית לעניין זה. דיירות ודיירים המעוניינים בהכשרה מקצועית, מציאת מקום עבודה, סיוע בהסעה לעבודה, מקבלים מהעמותה ליווי וסיוע כספי וחברתי.

סיוע רפואי לדיירים:

דיירי העמותה מנהלים את ענייניהם הכלכליים באופן עצמאי. עם זאת, קורה שדייר או דיירת נזקקים לאשפוז מתמשך ובלתי צפוי, למכשיר רפואי חדש וכיוצא באלה. עמותת שלהבת משתתפת בצורה משמעותית במימון ההוצאות במקרים אלה, ומוודאת שההוצאות הבלתי צפויות לא יוציאו את הדייר משיווי משקלו הכלכלי. חלק מתקציב העמותה מוקדש לעזרה לדיירים שנקלעו למצוקה זמנית בלתי צפויה.

חוויות משותפות מפעילות העמותה